Raad Recap 30 Mei 2023

door | jun 2, 2023 | Alle artikelen, Moties, Partij Nieuws, Raadvergadering | 0 Reacties

Op de ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฑ๐˜€๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐Ÿฏ๐Ÿฌ ๐—บ๐—ฒ๐—ถ stonden voornamelijk hamerstukken en een interpellatiedebat. Een inspreker betoogde dat de Gemeente de stukken voor de omgevingsvergunning van Kubbus niet op orde had en dat de onderbouwing tekortschoot. Hoewel Dorpsbelangen het eens was dat er meer duidelijkheid moest zijn, konden we geen juridische punten aanvoeren om de vergunning dan maar niet toe te staan. In dit geval gaven we de voorkeur aan bouwen๐Ÿก in Afferden.

De verrassingenโœจ kwamen deze keer van de oppositie.

Partij KERN diende een motie in over landbouwgronden. Ze wilde deze niet onderbrengen in een aparte stichting, maar zelf beheren. Dorpsbelangen vond dit voorbarig, aangezien we het beleid van het college nog niet kennen. KERN is bezorgd dat we als raad geen invloed meer hebben zodra de overeenkomst is getekend. We hebben gevraagd om uitstel van de motie, maar helaas werd hier geen gehoor aan gegeven.

Dorpsbelangen steunt juist het gebruik van een erfpachtconstructie en het onderbrengen ervan in een stichting. Anders zou de gemeente extra personeel moeten aannemen en alles via uitgebreide aanbestedingsregels (Didam arrest) moeten laten verlopen. Dit zou betekenen dat externe partijen kunnen intekenen, zonder bescherming voor onze eigen boeren. We vinden dit ongewenst, eigen boeren eerst, zeg maar! Ondanks onze suggestie aan KERN om het beleid van het college af te wachten en de motie aan te houden, moesten we nu een beslissing nemen over deze motie en stemden we tegen.

๐—œ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐˜ ๐—š๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ฒ ๐—ฃ๐—น๐˜‚๐—ถ๐—บ๐ŸŒฟ
Dorpsbelangen heeft een interpellatiedebat aangevraagd naar aanleiding van het niet uitvoeren van de unaniem aangenomen motie โ€˜Groene Pluimโ€™. Helaas constateerden we dat wethouder Buijsse, verzaakte om bedrijven hun mening te vragen. Maar geen zorgen, wij hebben actie ondernomen!

Dorpsbelangen heeft contact opgenomen met stichting de Groene Pluim en stichting de Groene Economie, om in gesprek te gaan met de wethouder en hoewel de tijd beperkt was, hebben we ook een enquรชte gestart en hebben positieve resultaten๐Ÿ“ซ mogen ontvangen. Enthousiast als beide partijen waren, stuitte we op de onwil van onze wethouder om met hen in gesprek te gaan. Hij vond het voldoende om slechts bij een voormalig centrummanager te rade te gaan en te steunen op VerduurSamen2030 en op basis daarvan te besluiten dat het college de motie niet zou uitvoeren. Dit is totaal onacceptabel, aangezien een unaniem aangenomen motie hiermee aan de kant werd geschoven!

Tijdens het interpellatiedebat werden helaas geen nieuwe argumenten aangedragen, maar kwamen alleen de bekende argumenten naar voren, zoals “geen draagvlak onder Bergse ondernemers” en “we hebben al het programma VerduurSamen2030”.

Het is interessant om op te merken dat uit onze enquรชte en andere feedback naar voren kwam dat juist het ontbreken van concrete doelen in dat programma als een gemis werd ervaren door MKB-ondernemers. Maar goed, Dorpsbelangen had gehoopt dat de andere partijen de motie zouden steunen om alsnog de wethouder aan tafel te zetten met beide stichtingen.

Tot onze teleurstelling bleek alleen KERN deze motie te steunen. Dit liet zien dat de coalitiepartijen vonden dat hun eerdere aangenomen motie voldoende was afgehandeld, zonder resultaat, door simpelweg te vragen naar draagvlak (wat overigens niet in de motie “Groen Pluim” stond). We vroegen niet om een onderzoek, maar om een duidelijke taak uit te voeren!

Dan vragen we ons toch echt af of het college in deze boven de Gemeenteraad staat, of zich voelt verheven! De Coalitie nรบ niet helder is, of toen ze de motie groene pluim hebben aangenomen! Geldt dit voor alle aangenomen moties en wat betekent dit voor het beleid en de uitvoering daarvan? Het is triest, kunnen we nog vertrouwen op eerder gemaakte afspraken?๐Ÿง

Hoewel we teleurgesteld zijn, laten we ons niet ontmoedigen! We willen jullie betrokkenheid blijven aanmoedigen, door in de reacties hieronder jullie suggesties te delen. ๐—˜๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ฒ ๐˜€๐—ต๐—ผ๐˜‚๐˜๐—ผ๐˜‚๐˜๐Ÿ“ข ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ผ๐—ป๐˜‡๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป๐—พ๐˜‚รช๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐˜‚๐—น๐—ฑ! Jullie input heeft ons betoog versterkt. Samen staan we sterk en zullen we blijven streven naar een gemeente waarin ieders stem gehoord wordt en besluiten eerlijk worden uitgevoerd voor een duurzame toekomst.

Link naar Raadsvergadering: Gemeenteraad 30 mei 2023

๐™’๐™ž๐™ก ๐™Ÿ๐™š ๐™ค๐™ค๐™  ๐™ž๐™š๐™ฉ๐™จ ๐™—๐™š๐™ฉ๐™š๐™ ๐™š๐™ฃ๐™š๐™ฃ ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ค๐™ฃ๐™ฏ๐™š ๐™‚๐™š๐™ข๐™š๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™š?
Wordt lid van Dorpsbelangen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *